Připravili jsme pro vás slevu -20% na veškerý bytový textil (v nabídce bytového textilu naleznete více než 6 000 produktů). Použijte kód SLEVA20 a sleva je vaše! Akce trvá od 13.9. - 16.9.2024.

Jak si správně vybrat materiál ložního povlečení

Přinášíme Vám přehled materiálů ložního prádla! Pomůžeme Vám vybrat správně!

,,Článek pro vás byl připraven přímo s výrobci aby informace obsažené byly co nejpřesnější a nejsrozumitelnější. Spolu se zařazováním nových produktů do nabídky budeme rozšiřovat a aktualizovat i tento článek o další materiály, abyste měli vždy „čerstvé“ informace.

Ať už si zařizujete nové bydlení nebo jen chcete vyměnit staré za nové, ve výběru ložního prádla nejde zdaleka jen o vzory. Největší část úspěchu tvoří jednoznačně materiál. Ale materiálů ložního prádla je nepočítaně a vy máte možná hlavu ve smutku z toho, abyste náhodou neudělali krok vedle. Nic to, přišli jsme vám na pomoc a přinášíme velký přehled. Tak čtěte!

Bavlna

Bavlna je prostě nestárnoucí klasika. A není oblíbená jen tak náhodou! Bavlněná vlákna se používají jako základ pro výrobu různých druhů textilií až v 50%. A věděli jste, že historie tohoto tradičního přírodního materiálu sahá až do Egyptské říše? Starověcí Egypťané objevili kouzlo tohoto kvalitního materiálu již 12 000 let zpět.

Ideální je 100% bavlna bez jakýchkoli jiných vláken. Bavlna jako materiál zajišťuje stálost ve tvaru a dlouhodobě si zachovává barevnost. Vzhledem k tomu, že je to kvalitní materiál, většina z nás by čekala vysokou cenu. Bavlněné povlečení je ale i v tomto případě cenově dostupné. Další výhodou je jemnost bavlny. Bavlna je na omak velmi příjemným materiálem a navíc dokáže nasát velké procento vlhkosti.

Renforcé bavlna

Slyšeli jste už o dokonalé bavlně renforcé? Tato bavlna je pro své vlastnosti opravdovou jedničkou na trhu. V čem spočívá její kouzlo? Prozradíme vám, v čem je tkanina renforcé jedinečná. Francouzské slovo RENFORCÉ znamená zesílený nebo také zpevněný.

Bavlna renforcé vzniká speciální úpravou a to mercerizací. Mercerizace je proces, kdy se bavlněná látka namáčí do extraktu a odstraní z vláken přebytečné vrstvy a vznikne nám pevná, měkká a hladká textilie. Jemnost a hladkost textilie je mnohonásobně vyšší než u většiny jiných materiálů. Během spánku skvěle pohlcuje tělesnou vlhkost, optimálně vyrovnává teplotu a proto váš odpočinek bude komfortní. Navíc je renforcé tkanina barevně stálá a dlouho vydrží.

Krepová bavlna

Moderní a praktické domácnosti upřednostňují krepovou úpravu. Protože má speciální trojrozměrnou texturu, která se nemačká, není nutné žehlení. Krepové ložní povlečení se vyrábí z kvalitní bavlněné příze, která je hustě tkaná a má plátnovou vazbu. Nejdůležitější speciální částí úpravy je krepování. Při procesu krepování stroj nanáší hydroxid sodný na konkrétní místa kde se následně látka srazí a vznikne vráska.

Původ krepu dodnes není znám, ale jeden z nejstarších důkazů sahá až do 17 století. U krepu jsou použity barvy zářivé, nespírají se a povrch materiálu příjemně zjemní a to vše při zachování pružnosti materiálu. Ložní prádlo je prodyšné, příjemné na dotek a vhodné pro všechna roční období.

Bavlněný satén

Říkáte si, že satén určitě nechcete, neboť nemáte rádi když vás materiál chladí a není příjemný při dotyku s pokožkou, dokonce je kluzký? Ale, není satén jako satén. Chladivé je pouze méně kvalitní ložní povlečení vyrobené z polyesteru a ze syntetických vláken.

Bavlněný satén patří ke špičce ve světě ložního prádla. Je vyroben z vysoce kvalitní česané bavlněné příze, která je tkaná technikou do speciální saténové vazby. Díky tomu výborně pohlcuje vlhkost a je prodyšný. Má hustou a pevnou strukturu a vyjímečné vzhledové charakteristiky. Vyznačuje se vysokou jemností, přirozeným leskem a dlouhou životností, a proto splňuje ty nejvyšší nároky na kvalitu, krásu a pohodlí. Použité reaktivní barvy zajistí dlouhou životnost barev, které jsou tak stále zářivé i po mnoha vypráních.

Makosatén

V naší nabídce však najdete prémiové ložní povlečení z bavlněného makosaténu, který je vyroben z přírodní mako bavlny se saténovou vazbou. Mako bavlna je 100% egyptská bavlna, která má jemnost 10 tex a jednotlivá vlákna dosahují délky 30-40 mm. Tento prvotřídní materiál bude v létě při dotyku s vaší pokožkou příjemně chladný a během chladnějších dnů zase překvapivě hřejivý.

Makosatén patří k nejlehčím, nejvzdušnějším a hlavně nejluxusnějším materiálům, které se používají k výrobě ložního povlečení. Přesvědčte se na vlastní kůži, jak fantasticky hebké a prodyšné dokážou být makosaténové ložní povlečení!

Bambus (viskóza)

Bambusová vlákna mají vynikající termoregulaci. Jak se to projeví v praxi? V létě vás bude bambusové ložní povlečení příjemně chladit a v zimě vás zase dokonale zahřeje!

Bambus se vyznačuje i dalšími jedinečnými vlastnostmi, povlečení je jemné a hebké, vhodné dokonce i pro lidi, kteří mají různé problémy s kožními onemocněními nebo alergie. Navíc bambusové ložní povlečení je stálobarevné a antibakteriální. Díky těmto vlastnostem dokáží předcházet vzniku bakterií. Bambusové ložní povlečení se často kombinuje například s bavlnou, má skvělou absorpční vlastnost, je lehké, vzdušné a dokáží perfektně odvést vlhkost.

Tencel (lyocel)

Prémiový materiál tencel je oblíbený pro svou neskonalou měkkost a hebkost. Dosahuje vlastností, které jsou velmi podobné sametu. Sametový povrch látky ocení malé děti, alergici i ostatní s citlivou pokožkou. Co se týká samotné výroby, tak tencel se vyrábí ze 100% eukalyptového dřeva pomocí celulózy, výsledkem je udržitelný ekologický produkt z obnovitelných zdrojů.

Tencel je prodyšná látka, která má vynikající savost a nasaje až o 50% více vlhkosti než bavlna. Plísně u ní nemají šanci. Podobně jako len a merino odolává tencel bakteriím, příjemně chladí, je ideálním materiálem na léto a díky svému termoregulačnímu účinku i na zimu. 

Bavlněný flanel

Ideální volba pro zimomřivé. Tento vysoce hřejivý materiál je stále velmi oblíbený. Bavlněný flanel vzniká česáním nebo kartačováním bavlněné příze. Neobsahuje žádná syntetická vlákna jako je tomu u mikroflanelu.

Flanelové povlečení není třeba žehlit a ve srovnání s bavlnou vydrží déle hladké a díky hustotě je schopno lépe chránit polštář a přikrývku. Výhodou je i prodyšnost a dobrá absorpce vlhkosti.

 

Froté

Froté je oblíbená trojrozměrná smyčková tkanina vyrobená převážně z hrubších bavlněných přízí. Základem froté je vlákno, na které se postupně přidává velké množství smyček. Tato metoda výroby dodává tkanině vynikající absorpční vlastnosti a také výbornou měkkost.

Materiál je vhodný hlavně do zimních měsíců nakolik je příjemně hřejivý. Výhodou je, že si dlouhodobě zachovává estetickou hodnotu, je pohodlný pro používání a nevyžaduje žehlení.

Jersey

Jersey je tkanina se speciálním úpletem, který vzniká křížením a převazováním dvou vzájemně na sebe kolmých soustav nití, tento způsob úpletu dodává materiálu výbornou elasticitu. Při jersey úpletu se používají nejčastěji bavlněná vlákna, ale není to pravidlo. Často se používá například damašek, popelín, někdy syntetika a další, mnohdy se přidává i elastan kvůli elasticitě.

Věděli jste že jersey vznikl ještě ve starověku a název pochází z ostrova Jersey? Taková tkanina předurčuje pro výborné vlastnosti jako jsou výjimečná měkkost, rozpínavost a zároveň se materiál nemačká. Samozřejmostí je výborná prodyšnost a absorpční schopnost.

Mikrovlákno

Vědci se dlouhodobě snažili vymyslet materiál s výbornými vlastnostmi. Dlouho se jim to však nedařilo, až v osmdesátých letech nastal zlom a podařilo se jim vytvořit materiál zvaný mikrovlákno.

Základem mikrovlákna je polyamid nebo polyester. Vlákna, z nichž je mikrovlánko vytvořeno, jsou tenké jen 1 dtex, pro srovnání je 100x tenčí než lidský vlas. Právě tenkost vláken je rozhodující pro výjimečné vlastnosti jako jsou hebkost a jemnost látky. Je to tkanina velmi hustě pletená a zároveň antialergická, omezuje přítomnost pylů a roztočů na rozdíl od přírodních materiálů, které jsou zdrojem alergenů. Ložní povlečení z mikrovlákna je barevně i tvarově stálé. Barvy i po mnoha vypráních nevyblednou a zůstávají stále stejně zářivé. Na tkanině nevznikají žmolky a charakter vláken je po dlouhou dobu nezměněn. Jednoduše propojuje komfort jemnosti hedvábí s praktičností údržby, nemusí se žehlit a pokud máte v rodině alergika, není lepší volby než pořídit si povlečení z mikrovlákna. Je jen na Vás, jestli si zvolíte mikroplyš na zimu nebo mikrosatén na léto.

Žakár

Žakárové povlečení je považováno za jednu z nejluxusnějších možností a skutečnou výzdobu ložnice. Často je žakár označován také jako umělecké dílo. Vznikl ještě na přelomu 18 a 19 století, kde první stoj vyrobil francouzský vynálezce pan Joseph Marie Jacquard a do popředí se dostal o pár let později.

Žakár je tkanina se složitými ornamenty, vytvořená na speciálních strojích proplétajících nitě v různých směrech. Standardně se při výrobě žakárové vazby využívají materiály jako směsi hedvábí, směsi bavlny a mnohé další. Žakárové vazby se dělí na hlavní tři skupiny a to jsou gobelín, brokát a damašek (damašek). Žakář je velmi pracný k výrobě, takže látky tohoto typu jsou vždy dražší. Tkaniny se žakárovým vzorem si zachovávají všechny vlastnosti původních materiálů. Jsou příjemné na dotek a nevyvolávají negativní kožní reakce. Žakárové ložní prádlo je velmi odolné vůči opotřebení. Navíc látka neztrácí barvu ani při častém praní na vysoké teplotě, což nám zajistí, že sady budou vždy světlé, luxusní a velkolepé.

Doufáme, že jsme vám tímto článkem pomohli a samotné vybírání bude pro vás jednodušší a zábavnější.

Těšíme se na spolupráci,

Vaše Noblese.