Připravili jsme pro vás slevu -20% na veškerý bytový textil (v nabídce bytového textilu naleznete více než 6 000 produktů). Použijte kód SLEVA20 a sleva je vaše! Akce trvá od 13.9. - 16.9.2024.

Jak správně měřit záclony a závěsy?

Chystáte se obléknout svá okna do nových šatů, ale narazili jste na problém, jakou mají mít velikost? Nebojte se, v tomto článku se dozvíte vše potřebné k tomu, aby vaše okna vypadala v nových šatech skvěle!

Jak změřit šířku záclon?

Ideální šířka záclon je šířka garnýže x 2. Pozor, ne šířka okna, ale šířka garnýže!
Nejedná se však o zákon! Záleží také na vašem vkusu, pokud chcete mít bohatě řasenou záclonu, pak doporučuji zvolit až 2,5 násobek šířky garnýže, nebo pro jemné řasení stačí 1,5 násobek.

 

Pokud jde o výšku záclony, záleží na vkusu a praktičnosti. Pokud se rozhodnete pro dlouhé záclony, doporučuje se nechat je asi 1 až 2 cm nad zemí. Správná výška záclony se měří od spodního okraje závěsného systém k podlaze nebo pod okraj hrany parapetu. Záleží na tom, zda dáváte přednost dlouhým nebo krátkým záclonám.

Je však třeba vzít v úvahu i způsob zavěšení!

Kroužek se žabkou - pokud chcete zavěsit záclonu pomoci kroužku se žabkou za horní okraj záclony, musíte změřit výšku záclony od konce kroužku k podlaze / v případě krátkých záclon 10 cm pod parapetní desku. Pokud se však chystáte kroužkem se žabkou připnout řasicí pásku na zácloně, změřte výšku záclony od spodního okraje garnýže. Pro lepší představu vám na následujících obrázcích ukážeme, jak záclony zavěsit.

Na háčcích - v tomto případě je třeba změřit výšku záclon od spodní hrany stropní lišty k podlaze / v případě krátkých záclon 10 cm pod parapetní deskou.

Na kroužcích - v tomto případě je třeba změřit výšku záclon od horního okraje garnýže k zemi, v případě krátkých záclon 10 cm pod parapetní deskou.

Jak změřit závěs?

Pro délku závěsů platí totéž co pro záclony. Šířka se však může lišit v závislosti na funkci závěsu. Pokud chcete, aby závěsy plnily stínicí funkci a budete je proto často zatahovat, měla by být šířka závěsu dvojnásobkem šířky okna. Pokud mají být závěsy pouze pěkným doplňkem bez stínicí funkce, můžete zvolit o něco menší rozměr a nechte je sepnuté sponou.

Dobře zvažte délku záclony!

Pokud chcete, aby se záclona nedotýkala země, doporučujeme končit ve výšce 2 cm od podlahy. Pokud chcete mít záclonu zcela u podlahy nebo jakoby "ležet" na podlaze, doporučujeme k celkové délce přidat 5-10 cm podle toho, jak dlouhá má být. To však vyžaduje častější péči - na okraji záclony se bude usazovat prach. Pokud chcete krátkou záclonu, jen podél parapetu zvolte délku 10 cm pod hranou parapetu. Pokud chcete krátkou záclonu jen podél parapetu, ale máte pod ní radiátor, doporučujeme změřit výšku záclony tak, aby záclona končila přibližně uprostřed mezi parapetem a radiátorem.

Doufáme, že jste našli všechny odpovědi na své otázky a můžete se směle pustit do výběru. U společnosti Noblese najdete stovky a stovky záclon a závěsů, které samozřejmě přizpůsobíme vašim požadavkům s důrazem na individuální přístup. V případě jakýchkoli nejasností nás neváhejte kontaktovat e-mailem nebo prostřednictvím naší infolinky.

 

 

 

 noblese-logo_full (4)